Wie is Gautama Boeddha?

Wie is Gautama Boeddha?

Gautama Boeddha was een Indiase filosoof, die het boeddhisme en de religie van het boeddhisme stichtte. Volgens de gegevens werd hij geboren in 563 voor Christus en stierf hij op 80-jarige leeftijd in 483 voor Christus. Heb je je ooit afgevraagd hoe deze man zo invloedrijk is geworden dat miljoenen mensen zijn leer volgen? Dit artikel vertelt je alles over Gautama Boeddha: zijn leven, oorsprong, filosofie, invloed en tijdlijn van zijn invloed op de menselijke geschiedenis.

Kort overzicht van het leven van Gautama Boeddha.

We weten niet veel over het vroege leven van Gautama Boeddha. Hij werd geboren in 563 voor Christus in een klein koninkrijk in wat nu Nepal is. Zijn oorspronkelijke naam was Siddhartha Gautama. Hij groeide op in luxe, afgeschermd van de problemen van de wereld. Op 29-jarige leeftijd liet hij zijn familie en bezittingen achter en ging op reis om antwoorden te vinden op de problemen van het leven. Zes jaar lang studeerde hij bij vele leraren en beoefende hij meditatie. Hij ontdekte dat extreme handelingen zoals zelfverloochening niet de weg waren naar blijvend geluk. Hij ontdekte dat een evenwichtige weg tussen luxe en ontbering, matigheid in alle dingen, de weg was naar het ontdekken van duurzaam geluk van binnen. Na vele jaren zoeken ontdekte Boeddha wat volgens hem het pad naar het ware geluk was. Hij onderwees zijn ideeën aan anderen, en ze werden bekend als het Boeddhisme. Hij bracht de rest van zijn leven door met reizen en het onderwijzen van zijn ideeën aan mensen. Boeddha stierf op 80-jarige leeftijd.

Oorsprong en familie van Gautama Boeddha

De prins Siddhartha Gautama, werd in 563 voor Christus geboren in Lumbini, een kleine stad in het huidige Rupandehi District van Nepal. Hij behoorde tot de Shakya-clan, ook wel de “Shakyans” genoemd, een groep mensen die afstammen van “Ikshvaku”, een van de oude koninklijke clans in het Indiase subcontinent. Gautama was de zoon van koning Suddhodana, de heerser van de Shakya-clan, en koningin Maya, die een nicht van hem was. Toen de tijd aanbrak dat de jonge prins de buitenwereld moest leren kennen, stuurde zijn vader hem om zijn opleiding en training te krijgen van eminente geleerden. Gautama trouwde op zestienjarige leeftijd met een van zijn neven, prinses Yashodhara. Hij kreeg van zijn vrouw Yashodhara een zoon, Rahula, die ook bekend stond als “Rahul”.

De Leer van Gautama Boeddha

De kern van de leer van Gautama Boeddha is vervat in drie concepten: De Vier Edele Waarheden: Gautama Boeddha identificeerde lijden als het centrale probleem in het menselijk bestaan. Hij onderwees dat alle leven de cycli van geboorte en dood omvat, en dat er geen permanente vreugden in het leven zijn. In elk leven streven we naar geluk, maar we worden voortdurend gedwarsboomd door het lijden dat voortkomt uit onze verlangens en gehechtheden. Wij lijden omdat het verlangen ons nooit volledig bevredigt, en het leidt tot toenemende frustratie en teleurstelling. We lijden uiteindelijk omdat we ten onrechte geloven dat de dingen een blijvende realiteit hebben, terwijl in feite alles voortdurend in beweging is.

Invloed van Gautama Boeddha op de menselijke geschiedenis

Boeddha is een van de meest invloedrijke figuren in de geschiedenis geweest, en zijn leer heeft een diepgaande invloed gehad op de ontwikkeling van de beschaving in Oost-Azië en Zuidoost-Azië. Hij wordt ook beschouwd als een van de meest invloedrijke religieuze figuren aller tijden. Tijdens zijn leven werden Boeddha’s ideeën niet goed ontvangen door de mensen. Na zijn dood werd zijn leer langzaam vergeten. In de 6e eeuw herontdekten Chinese reizigers en pelgrims zijn ideeën. Later, in de 9e eeuw, werden zijn ideeën opnieuw geïntroduceerd in Zuidoost-Azië en algemeen geaccepteerd in de regio. In de 20e eeuw beïnvloedden Boeddha’s ideeën veel westerse denkers en filosofen. Zijn leer hielp veel westerlingen een nieuwe richting in het leven te vinden en hun eigen cultuur en waarden op een nieuwe manier te begrijpen.

Conclusie

Gautama Boeddha werd in 563 voor Christus geboren in een klein koninkrijk in het huidige Nepal. Hij groeide op in luxe, afgeschermd van de problemen van de wereld. Op 29-jarige leeftijd liet hij zijn familie en bezittingen achter en ging op reis om antwoorden te vinden op de problemen van het leven. Na vele jaren zoeken, ontdekte Boeddha wat volgens hem het pad naar het ware geluk was. Hij onderwees zijn ideeën aan anderen, en ze werden bekend als het boeddhisme. Hij bracht de rest van zijn leven door met reizen en het onderwijzen van zijn ideeën aan mensen. Boeddha stierf op 80-jarige leeftijd. Tijdens zijn leven werden zijn ideeën niet goed ontvangen door de mensen. Maar in de 6e eeuw herontdekten Chinese reizigers en pelgrims zijn ideeën. Later, in de 9e eeuw, werden zijn ideeën opnieuw geïntroduceerd in Zuidoost-Azië en algemeen geaccepteerd in de regio. Boeddha is een van de meest invloedrijke figuren in de geschiedenis geweest, en zijn leer heeft een diepgaande invloed gehad op de ontwikkeling van de beschaving in Oost- en Zuidoost-Azië.